Oct 20, 2013

Kembara JWJ - Jejak Warisan Al-Andalus

Islam telah mempunyai kehadiran asas dalam budaya dan sejarah Sepanyol. Agama Islam yang hadir dalam tanah Bahasa Sepanyol moden dari 709 sehingga 1614 bermula dengan pemerintahan Arab dan berakhir dengan pengusiran Moriscos Al-Andalus. Pada hari ini adalah dianggarkan bahawa lebih daripada 2 juta orang Islam tinggal di Sepanyol.
Hasil kesan pemerintahan Islam di bumi ini, terdapat pelbagai warisan Islam berusia lebih 1000 tahun yang patut dilihat oleh para pencinta seni warisan dan sejarah tamadun Islam. Di sini, sumbangan warisan yang berkekalan dalam bidang-bidang seperti puisi, seni, seni bina, muzik, etika makan, sains, pertanian, perubatan, kejuruteraan, pelayaran dan tekstil. Lawatan Warisan Islam ke Sepanyol membawa pelawat melalui perjalanan yang cukup menarik melalui laluan waktu yang cukup kritikal dalam sejarah dunia.

KEMBARA JWJ kali ini mengajak para pencinta seni dan warisan ke Andalusia yang merupakan kawasan pemerintahan orang Islam atau dikenali sebagai Moorish di Sepanyol. Kawasan Andalusia meliputi Cordoba, Granada, Seville, Toledo, Valencia, Portugal, Selatan Perancis dan lain-lain. Muslim memerintah Sepanyol dari 711 hingga 1492.

Pakej Lawatan ini akan dilengkapi dengan penerangan sejarah dalam bahasa Inggeris dan Melayu serta disediakan makanan Halal sepenuhnya. Satu lawatan yang harus dihayati sekali dalam seumur hidup... 


25 May - 3 Jun 2014 Musim Cuti Sekolah
hanya dari RM 9,500.00 untuk 10 hari malam
[Pakej meliputi Tiket Kapalterbang, Lawatan, Hotel dan Makan]
Minima 25 orang penyertaan